Oroande konsumtionsutveckling för alla : - men osäkert om könskillnaderna minskar - Spak, Fredrik (Socialmedicinsk tidskrift, 2003)
Efter att ha legat på en stadig nivå sedan mitten av 1980-talet steg alkoholkonsumtion lång samt under 90-talet för att sedan stiga mycket kraftigt under 2000-talet. Preliminära data visar också att alkoholskadorna ökat under 2000-talet. Konsumtionsökningen har varit likartad för könen. Det är en trend som internationella data i stort stöder sedan några decennier tillbaka. Vissa data kan dock tyda på en något större ökning av alkoholproblem bland kvinnor än bland män, men detta är mycket osäkert. Eftersom det föreligger långa observationsserier, t.ex. för Holland, USA och Sverige, som visar på en i stort oförändrad fördelning av alkoholkonsumtion de senaste 40 åren, är det sannolikt att ingen större konvergens kommer att inträffa under de kommande närmaste decennierna. Det stora problemet för närvarande är den illavarslande och snabba ökningen för båda könen, i båda fallen fr.a. för yngre samt åldersskiktet 55-65.