Sexuella övergrepp och andra barndomsfaktorer som riskfaktorer för alkoholproblem bland kvinnor - Spak, Lena (Socialmedicinsk tidskrift, 2003)
Det finns samband mellan olika faktorer från uppväxten och utvecklingen av alkoholberoende/ missbruk bland kvinnor. Det kan vara psykiska och sociala faktorer, liksom beteendefaktorer och debutålder för rökning respektive alkohol. Erfarenhet av sexuellt övergrepp under uppväxten är ytterligare ett exempel. Studier som gjorts på svenska kvinnor stöder att dessa samband föreligger. Diskussioner pågår om hur man skall tolka sambanden mellan alkoholberoende/missbruk och exempelvis debutålder för alkohol respektive erfarenhet av sexuellt övergrepp. Ökad kunskap om riskfaktorer och dess verkningsmekanismer är viktig. Man bör på olika nivåer, exempelvis i skolan och inom barn- och ungdomspsykiatrin, ha tillräckliga kunskaper och resurser för att identifiera och åtgärda riskfaktorer när de upptäcks. Man kan i preventivt arbete inte rikta in sig på en enskild faktor utan på att reducera antalet riskfaktorer för alkoholberoende/missbruk.