Att söka eller inte söka vård : - könsperspektiv på vårdsökande vid alkoholproblem - Jakobsson, Annika Jakobsson (Socialmedicinsk tidskrift, 2003)
För att få kunskap om vad som kännetecknar kvinnors respektive mäns tankar om vårdsökande vid alkoholproblem genomförde vi en kvalitativ studie. Analysen visade att kvinnorna inledningsvis sökte skapa trovärdighet för sin berättelse, därefter framgick att alkoholens betydelse, påtryckningar från närstående, skam och skuldkänslor och moraliska krav påverkade beslutet att söka hjälp. Efter att ha sökt vård uttryckte de lättnad. För männen var alkohol ett viktigt attribut i livet. Skam och genans, tilltro till den egna förmågan och framåtblickande på verkade männens beslut. Både kvinnor och män erfor sociala normer, relaterade till kön, som föreskriver hur man bör vara och handla, vilket även påverkade deras beslut att söka vård.