Prioriteringsprocessen: - exempel på övergripande strategier - Garpenby, Peter (Socialmedicinsk tidskrift, 2003)
Artikeln behandlar några av de "strategier’’ för prioritering av hälso- och sjukvård som diskuteras i internationell litteratur. En skiljelinje går mellan förespråkarna av i huvudsak "dold" prioritering där de berörda (allmänhet och patienter) endast har möjlighet att utkräva ansvar i efterhand (ex post), och sådana strategier som syftar till att i ett tidigt skede (ex ante) säkra allmänhetens acceptans, antingen genom en bred samhällsdebatt om grundläggande principer eller genom en process som har förutsättningar att säkra legitimitet.