Nya möjligheter för anhörigvård i hemmet med informationsteknik - Magnusson, Lennart; Hanson, Elizabeth (Socialmedicinsk tidskrift, 2003)
ACTION (Assisting Carers using Telematics Interventions to meet Older persons’ Needs) syftar till ökad autonomi, oberoende och kvalitet i det dagliga livet för äldre i behov av vård och omsorg och deras anhörigvårdare genom att erbjuda information utbildning och stöd, via informations- och kommunikationsteknologi (IKT). ACTION-konceptet är resultatet av ett treårigt EU-projekt i fem länder och ett därpå följande nationellt finansierat projekt i Sverige. Projekten har inneburit forskning tillsammans med äldre och deras anhörigvårdare för att utveckla ACTION-tjänsten som består av multimediala vård- och omsorgsprogram, bildtelefoni, "call centra" och tillgång till Internettjänster. Av resultatet framgår att ACTION bidrar till ökad beredskap och kompetens hos anhörigvårdarna att vårda och hjälpa sina anhöriga, medverkar till ett rikare liv för dem och deras anhöriga och stödjer deras förmåga att förutsäga och planera för framtiden, i relation till sin vårdarsituation. Slutsatsen är att äldre och deras anhörigvårdare kan stärkas och "empowras" i sitt dagliga liv med hjälp av användarvänliga IKT-tjänster, såsom ACTION.