Om hjärnans kemikalier och DAMP - Karlberg, Ingvar (Socialmedicinsk tidskrift, 2003)
I en positivistisk värld är människan en maskin; komplicerad, ja visst, men en maskin. Men det är inte bara ingenjörer och medicinare som har uppfattningen att biokemiska processer förklarar mänskliga beteenden. Även i litteraturen finns det exempel. I Vonneguts "Breakfast for Champions" tar Dwayne Hoovers fru livet av sig på grund av "dåliga kemikalier i huvudet". I detta nummer av SMT diskuteras både orsaker till och verkan av "dåliga kemikalier’’ och om det finns en definierbar gräns mellan "bra" och "dåliga" kemikalier eller "normalt" och "onormalt" beteende. Arosenius skriver i Pyttans ABC-bok "Kroppen är den stora delen, med en liten plats för själen". Kan det vara så, eller är de två odelbara?