Samverkan mellan socialtjänsten och tandvården i arbetet med våldsutsatta barn - Corbei, Andreea; Erdal, Serife; Hill, Niklas (Socialmedicinsk tidskrift, 2024)
Många barn går till samma tandläkare under hela sin uppväxt. Tandvården har därför goda förutsättningar att upptäcka och förebygga våld mot barn. Tidigare forskning har dock visat att denna potential sällan utnyttjas och att många tandläkare känner sig osäkra på hur de ska hantera frågan. Denna artikel undersöker därför förutsättningar för samverkan mellan tandvården och socialtjänst i arbetet med att upptäcka och förebygga våld mot barn. Artikeln bygger på semistrukturerade intervjuer med tandvårdspersonal och socialarbetare. Syftet är att identifiera både hindren för samverkan och förbättringspotential. Det visar sig finnas brister i förutsättningar för samverkan hos både tandvården och socialtjänsten. Med all sannolikhet leder de till att ett stort antal barn far illa. På sistone har frågan fått mer uppmärksamhet och samverkan håller på att förbättras, men det finns mycket kvar att göra.