Att mäta hälsorelaterad livskvalitet hos barn: Exempel från barn som har astma - Reichenberg, Kjell (Socialmedicinsk tidskrift, 2002)
När det gäller mätning av sjukdomsspecifik livskvalitet hos barn är det väsentligt att analysera det barn själva upplever som angeläget. Barn och ungdomar värderar i allmänhet aktuella funktionshinder, symptom och oro som viktigast, medan föräldrar mer låter sig sty ras av tankar kring den medicinska behandlingen och farhågor om framtida förmåga och funktionsinskränkning. Här redovisas hur ett mätinstrument kan konstrueras och utnyttjas bland barn med astma.