Artificiell narrativ medicin - Sundemo, David; Blease, Charlotte (Socialmedicinsk tidskrift, 2024)
Artificiell intelligens (AI) genererat imponerande resultat inom det medicinska området de senaste åren, däribland inom läkarens paradgrenar så som diagnostisk expertis och empatisk utstrålning. För närvarande är studier begränsade till textbaserad interaktion, men med tanke på nuvarande prestanda och den snabba utvecklingen av AI-modeller uppstår frågor om det finns några gränser när det gäller teknikens förmåga att ersätta läkarens medicinska funktioner. Enligt det filosofiska begreppet funktionalism kan intelligens realiseras med olika fysiska material. Om teorin stämmer kan det innebära att alla funktioner som normalt utförs av läkare potentiellt kan ersättas av AI. Men om AI lyssnar på patienten, är det då verkligen någon som lyssnar? Denna artikel utforskar vad som händer med patientens berättelse och läkarens roll i AI-eran, och diskuterar den möjliga framtiden för artificiell narrativ medicin.