Om synen på våra gamla och åldrandet - Andersson, Lars; Minell, Marita (Socialmedicinsk tidskrift, 2002)
Artikeln handlar bl.a. om uppkomsten av begreppet ageism eller ålderism och hur detta har definierats sedan slutet av 1960-talet. Därefter behandlas frågan om äldre generationer blir sämre bemötta i samhället än yngre generationer. Artikeln avslutas med en kort sammanfattning av de slutsatser som drogs av den s.k. Bemötandeutredningen, som hade regeringens uppdrag att kartlägga och analysera frågor om bemötande av äldre människor.