Funktionshindrad - vad händer på fjorton år? Longitudinell studie av unga vuxna rörelsehindrade i Göteborg - Jesperson, Ann; Bähr, Susanne; Grimby, Gunnar (Socialmedicinsk tidskrift, 2002)
Efter en studie 1983 av 82 unga med rörelsehinder till följd av neurologiska funktionsnedsättningar genomfördes en uppföljande studie 1997 för att skildra utbildnings-, arbets- och försörjningsutvecklingen under 14 år. Femtionio personer från Vuxenhabiliteringsmottagningen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg, deltog. Medianåldern var 38 år. Resultaten visar att andelen förvärvsarbetande var nästan oförändrad (76%) jämfört med tidigare studie, men färre arbetade heltid. Rörligheten på arbets marknaden hade varit låg. Samtliga hade fått möjlighet att få eller få prova på ett arbete. Medicinsk försämring upplevdes av 64%, men endast sex personer hade varit långtidssjukskrivna. Drygt en fjärdedel hade under perioden fått någon form av sjukbidrag eller förtidspension.