Att leva med HIV: Om HIV-positiva och medicinsk behandling - Ljung, Anna (Socialmedicinsk tidskrift, 2002)
Den här artikeln diskuterar några aspekter av vad det innebär att leva med HIV, hur HIV-positiva ser på möjligheterna att överleva och vilka problem och möjligheter som ses i medicinska lösningar. Hur människor reagerar på kroniska sjukdomar bestäms varken bara av fysiska, biologiska symtom eller av individuella faktorer, utan formas av den sociologiska och kulturella kontext individen lever i (Nettleton, Watson 1998:5). Det innebär att hur människor ser på medicinsk behandling också säger något om hur de ser på sin "plats" i samhället och i omvärlden i ett vidare perspektiv.