Gränshandel, alkoholkonsumtion och alkoholpolitik - Sverige inför EU-anpassningen - Friberg, Anna; Lindgren, Björn; Lundborg, Petter (Socialmedicinsk tidskrift, 2001)
Den 1 juli 2000 höjdes införselkvoterna för alkohol och med stor sannolikhet kommer Sverige att ha anpassat sig helt till EUs införselregler för alkohol år 2004. I denna artikel redovisas beräkningar av effekterna av en EU-anpassning av införselkvoterna och lägre priser på alkohol. Med de nya införselreglerna påverkas fördelningen av hur mycket alkoholhaltiga drycker som köps i Sverige och hur mycket som egenimporteras från något gränsland med lägre priser. Den stigande gränshandeln drabbar därvid Systembolagets försäljning och statskassan. Staten kan försöka reducera förlusterna genom att sänka alkoholskatterna, vilket minskar lönsamheten av gränshandel för invånarna i Sverige, men man kan inte den vägen helt återställa de tidigare skatteintäkterna. Samtidigt resulterar de lägre priserna i att den totala alkoholkonsumtionen ökar.