Djupintervjuer med somaliska barnaföderskor i Sverige. Ny riskgrupp inom mödrahälsovården? - Essen, Birgitta; Sjöberg, N-O; Gudmundsson, Saemundur; Hovelius, Birgitta; Östergren, P-O; Johnsdotter, Sara; Friedman, Jonathan (Socialmedicinsk tidskrift, 2001)
Det har visat sig att kvinnor från Afrika söder om Sahara, är den invandrargrupp som har en ökad risk för perinatal död. Djupintervjuer med somaliska kvinnor visar, att de har vanor och strategier under graviditeten som skiljer sig från det svenska mönstret. Kvinnorna äter mindre för att de vill ha små barn och lätt förlossning. De är också rädda för kejsarsnitt, vilket de sätter i samband med mödradödlighet. Dessa strategier ses som friska faktorer i hemlandet Somalia. I Sverige däremot, kan det vara möjligt att dessa faktorer i stället leder till en ökad risk för förlossningskomplikationer.