Nationella spädbarnsadoptioner i Sverige - Westin, Marie; Lindblad, Frank (Socialmedicinsk tidskrift, 2001)
Nationella adoptioner av ett nyfött spädbarn är mycket ovanliga men kan förekomma av olika skäl. Adoptivfamiljens situation i sådana fall har studerats i följande undersökning. Alla adoptivföräldrarna uppgav att beslutet att adoptera ett svenskt barn var omvälvande men självklart. Studien ger stöd för att barnet skall placeras direkt i den tilltänkta adoptivfamiljen. Det kan vidare vara motiverat med ytterligare konkreta rekommendationer till berörda myndigheter och handläggare. Faderskapsutredningar bör fullföljas. Att söka adoptivföräldrar i det område där den biologiska modern bor kan vara mindre lämpligt.