Ågrenska: Ide- och startplats för familjeaktiviteter på 1980-talet - idag vidareutbildnings- och nationellt kompetenscentrum - Olauson, Anders; Hvalstedt, Carina (Socialmedicinsk tidskrift, 2001)
Ågrenska på Lilla Amundön i Göteborgs södra skärgård var ursprungligen en konvalescens- sommaraktivitets- och långtidsavdelning kopplad till Göteborgs gamla barnsjukhus och dess verksamheter. Barnsjukvårdens ändrade profil och utveckling medförde under 1970-talet behov av omdisposition och förnyelse. Under senare delen av 1980-talet skedde en dynamisk omstrukturering efter aktuella behov. "Smågrupper’’ fick en position som ett av de de mest angelägna områdena för nytänkande och utbyggnad. Smågruppfamiljernas isolerade, tidigare bortglömda och utsatta situation fick här en berättigad uppmärksamhet. Idag belyser Ågrenskas mångsidiga aktiviteter olika delar av den värld familjen till ett barn med ovanlig diagnos möter. Det är inte bara barnet som påverkas. Vardagslivet för alla familjemedlemmar, även inräknat mor- och farföräldrar, förändras. Målsättningen för Ågrenska är att genomföra riktade aktiviteter för en förbättrad livssituation, ett ökat kunnande och bättre möjligheter att hantera sina speciella förutsättningar i en komplex livssituation