Allmän hälsa, mentalt välbefinnande och besvär från rörelse organen bland svenska och australiska tandhygienister - Ylipää, Viola (Socialmedicinsk tidskrift, 2001)
I en multicenter studie jämfördes arbetsmiljö, hälsa och muskuloskeletala besvär mellan australiska och svenska tandhygienister. Ett frågeformulär besvarades av 71% av samtliga 376 australiska tandhygienister och av 86% av ett randomiserat urval omfattande 575 svenska tandhygienister. De australiska tandhygienisterna rapporterade mera besvär från rörelseorganen och lägre mental hälsa, relaterad till organisatoriska arbetsfaktorer, samt även mer stress från patienter jämfört med de svenska tandhygienisterna. Det fanns också skillnader mellan länderna vad rör attityder till arbete, utvecklingsbehov och hantering av besvär från rörelseorganen. Medan de svenska tandhygienisterna värderade arbetets intellektuella innehåll vara viktig för deras tillfredsställelse i arbetet, värderade de australiska tandhygienisterna patientkooperationen vara viktig för dem.