Att utforska hälsan hos samhällets mest utstötta grupper - Halldin, Jan (Socialmedicinsk tidskrift, 2001)
Svensk socialmedicin har tidigare mycket tack vare Gunnar lnghe, Sveriges förste socialläkare och förste socialmedicinske professor, ägnat sitt huvudintresse åt utsatta/utstötta grupper. lnghe bedrev kliniska studier av bl.a. hemlösa i Stockholm i början av 1960-talet. Även under 1970-talet fanns ett starkt svenskt intresse för kliniska socialmedicinska studier av hemlösa, vilket resulterade i tre medicinska doktorsavhandlingar. Under senare decennier har inga kliniska studier av hemlösa inkluderande läkarundersökningar utförts i Sverige förrän en klinisk pilotstudie av 35 hemlösa gjordes i Stockholm hösten 2000. ULF- och Levnadsnivåundersökningarna görs med regelbundna intervall i vårt land. De höga bortfallen på 20-30% och de förhållandevis små urvalen gör att utstötta /utsatta grupper inte finns representerade i dessa studier. Utstötta/utsatta grupper har under det senaste decenniet alltmer stötts ut från hälso- och sjukvårdens samt socialtjänstens vård- och omsorgstjänster men även från socialmedicinsk forskning och undervisning. Därför behöver forskning och undervisning i klinisk socialmedicin åter få en mer framträdande plats i Sverige