Risklinjen: En särskild telefonlinje för att öka allmänhetens intresse och möjligheter att rapportera skaderisker - Björk, Mona-Lisa; Eriksson, Gudrun; Schelp, Lothar (Socialmedicinsk tidskrift, 2001)
Skador till följd av olycksfall, våld och självmord är ett stort folkhälsoproblem. Intresset för skadeförebyggande verksamhet har på senare år ökat i Sverige och strategierna utvecklats. Risklinjen är sedan år 1993 en del av det nationella skadeprogrammet i samarbete mellan Folkhälsoinstitutet, Jämtlands läns landsting, Östersunds kommun och SOS Alarm AB. Det är en modell för att öka allmänhetens intresse och möjligheter att anmäla skaderisker. Artikeln beskriver Risklinjen och erfarenheterna från utvecklingsarbetet i Jämtlands län. Programmet har fått särskilt genomslag i tätort och merparten av de anmälda riskerna återfinns i den yttre miljön. Kvinnorna verkar använda sig av Risklinjen i högre grad än männen