Malnutrition i svensk sjukvård och omsorg - Elmståhl, Sölve (Socialmedicinsk tidskrift, 2001)
Bristande energi och proteinintag (PEM) är den vanligaste formen av malnutrition bland äldre inom omsorg och sjukvård och flertal studier rapporterar en förekomst mellan ca 1O till 50% oberoende av vård form eller diagnos. Tillståndet som ofta har en multifaktoriell etiologi är en oberoende riskfaktor för ökad dödlighet. Sekundärpreventiva insatser kan inriktas mot sjukdomstillstånd i sig, men kan också fokuseras mot riskgrupper bland äldre inom omsorg och vård och den personal som hjälper äldre. En ökad medvetenhet bland personal om protein-energi malnutrition är nödvändigt för att kunna identifiera och behandla tillståndet.