Självskadebeteende ett fenomen hos tonårsflickor: En litteraturgenomgång över bakomliggande faktorer - Samuelsson, Margareta (Socialmedicinsk tidskrift, 2001)
Självskadebeteende bland tonåringar, huvudsakligen flickor, tycks ha ökat påtagligt de senaste åren. Beteendet består i att skära, rispa eller bränna sig eller på annat sätt tillfoga sig kroppslig skada. Det verkar som om flickorna inte skadar sig i suicidsyfte utan för att lätta på ett starkt inre tryck. Beteende har visat sig "smitta", t.o.m. via internet. Tidigare forskning visar ett starkt samband framför allt med emotionell försummelse. Ett ökat intresse finns att kartlägga gemensamma bakomliggande faktorer för tonårsflickor och unga kvinnor med självskadebeteende och att försöka få fram en lämplig behandlingsmodell