Precisionshälsa – folkhälsoarbetets sköna nya värld? - Henriksson, Göran (Socialmedicinsk tidskrift, 2025)
Begreppet Precisionshälsa har förts fram som ett sätt att effektivisera folkhälsoarbetet och till och med att minska ojämlikhet i hälsa. Genom att sammanställa och länka stora och komplexa datamängder och utnyttja artificiell intelligens för att analysera dessa menar förespråkarna för Precisionshälsa att folkhälsoarbetet kan effektiviseras och till och med få ojämlikhet i hälsa att minska. Samtidigt förefaller Precisionshälsa att ignorera väsentliga delar i aktuell folkhälsovetenskaplig forskning kring ojämlikhet i hälsa. Det är svårt att få en bild av hur precisionshälsa kommer att effektivisera folkhälsoarbetet och leda till minskad ojämlikhet i hälsa. Frågorna är många och hänger dels samman med data och metodik, dels en rad etiska dilemman, dels med intressekonflikter och dels med folkhälsopolitik. Den här texten är ett försök att problematisera precisionshälsa utifrån dessa frågor.