Faktorer associerade med lyckad arbetslivsinriktad rehabilitering i Jämtlands glesbyggd - Marnetoft, Sven-Uno; Selander, John; Bergroth, Alf; Ekholm, John (Socialmedicinsk tidskrift, 2001)
Syftet med studien var att identifiera faktorer som är associerade med lyckad arbetslivsinriktad rehabilitering i Jämtlands glesbygd. Studien baseras på hos försäkringskassan registrerade långa sjukfall (90 dagar eller längre) som påbörjades under 1992-1994 i Jämtlands län. Av sammanlagt 4 394 sjukfall, hade 732 personer erhållit arbetslivsinriktad rehabilitering. Definitionen på lyckad rehabilitering var friskskrivning d.v.s. ingen ersättning från socialförsäkringen vid 6, 12 och 24 månader efter avslutad rehabilitering. Rehabilitering ansågs också som lyckad om individen sänkt sin ersättningsgrad och behållit den lägre ersättningsgraden vid 6, 12 och 24 månader efter avslutad rehabilitering. En multivariat logistisk regressionsanalys användes för att identifiera faktorer som var associerade med lyckad rehabilitering. Resultaten indikerar att yngre personer, män, anställda, tidigt rehabiliterade, partiellt sjukskrivna och rehabiliterade i program med utbildningsinslag har den största chansen att lyckas med sin rehabilitering