Dagverksamhet med social inriktning: En undersökning i tre kommuner i södra Bohuslän - Carlsson, Ingrid (Socialmedicinsk tidskrift, 2000)
Kommunerna har sedan den 1 januari 1992 i samband med den s k Ädelreformen ett samlat ansvar för långvarig service och vård till äldre och handikappade och skyldighet att inrätta särskilda boendeformer och dagverksamheter. Inom kommunerna har del av det statliga stimulansbidraget använts till dagverksamhet för personer med långvarigt psykiskt funktionshinder med målen att: erbjuda meningsfull sysselsättning.skapa brukarinflytande samt skapa nätverk och utökade sociala kontakter Den aktuella undersökningen redovisar antal närvarande individer, antal besök, hur länge de varit där och vilka aktiviteter som förekommit under en femmånadersperiod. Av en enkät undersökning framgår att majoriteten av besökarna fått vetskap om dagverksamheten via den psykiatriska vården. Båda undersökningarna visar att den övervägande delen av besökarna ansåg det meningsfullt att delta i verksamheterna, och att de hade möjlighet att påverka innehållet. Dagverksamheterna uppfyller målet att erbjuda meningsfull sysselsättning och till viss del skapa brukarinflytande. Däremot hade målet att skapa nätverk och utökade sociala kontakter ännu inte uppnåtts. Möjligen beror detta på att det gått för kort tid sedan dagverksamheterna startat, och att de ännu inte funnit former för att medverka till att skapa nätverk