Temaledare: Kvalificerad folkhälsoutbildning ett av de nya WHO-målen - Wramner, Bengt (Socialmedicinsk tidskrift, 2000)
Världshälsoorganisationen (WHO) har 1998 fastslagit 21 nya mål inom det s k Hälsa för Alla-arbetet i Europaregionen. I detta dokument heter det i Mål 18 bl a att till år 2010 skall alla medlemsstater ha försäkrat sig om att yrkesverksamma inom såväl hälso- och sjukvården som inom en rad andra samhällssektorer har fått tillräckliga kunskaper om folkhälsoarbete samt utvecklat färdigheter i att skydda och främja hälsa. Jag hoppas och tror att detta temanummer skall ge stimulans och ökad kunskap inte bara för dem som arrangerar utbildning i folkhälsovetenskap utan också - och inte minst - för dem som ansvarar för en god kompetens på folkhälsoområdet för sin personal. Inte bara särskild folkhälsoverksam personal utan också hälso- och sjukvårdens personal, lärare i grundskola och gymnasium, personer inom miljövårdsområdet, personalansvariga inom företag samt chefer och politiker inom olika sektorer måste få en ökad folkhälsokompetens. Denna kompetenshöjning skall givetvis ske genom att berörda högskolor erbjuder fristående kurser och uppdragsutbildningar inom folkhälsoområdet.Hur skall annars Sverige kunna leva upp till kraven på hög kvalitet i alla de hälsokonsekvensanalyser inför viktiga samhällsbeslut som EU och Amsterdamfördraget kräver?