Velferdsstat og folkehelse: politikk for å utjevne sosiale helseforskjeller i de nordiske land - Fosse, Elisabeth (Socialmedicinsk tidskrift, 2025)
På tross av en lang tradisjon i de nordiske land med å utjevne sosiale helseforskjeller, har disse forskjellene økt over tid. I denne artikkelen presenterer jeg funn fra nordiske prosjekter som har undersøkt noen av mekanismene bak denne utviklingen. Målsetningen med ett av prosjektene var å analysere nasjonal politikk i de nordiske land. Hovedkonklusjonen var at alle land har en politisk målsetning om å utjevne sosiale helseforskjeller. Likevel er det ofte individuelle og målrettede tiltak som prioriteres. En forklaring er at politikk rettet mot de sosiale determinantene er et innfløkt tema. Å redefinere problemet til individuelle tiltak gjør det mer håndterbart og mindre politisk kontroversielt. Utviklingen kan også forklares ved at kommunene i de nordiske land har ansvar for mange velferdstjenester, som de skal fordele og prioritere innenfor begrensede budsjetter.