Attityder och betalningsvillighet avseende tandvård - Lindblom, Christer; Westerberg, Ingvar (Socialmedicinsk tidskrift, 2000)
I en undersökning i fyra län har man skattat befolkningens betalningsvillighet i fråga om olika tandvårdstjänster. Om resultaten avspeglar ett verkligt efter frågemönster riskerar tandhälsan för dessa grupper inom något decennium att klart försämras. Bland de tillfrågade fanns en utbredd uppfattning i den studerade gruppen att tandvård är dyrt. Samtidigt är i ett europeiskt perspektiv svenska tandvårdspriser låga, kanske t o m lägst. Möjligen kan respondenternas uppfattning härledas till att man jämför med sjukvård, där subventioneringsgraden är mycket högre än inom tandvård.