Spanska sjukan - influensans väg 1918 - Hallström, Jan E (Socialmedicinsk tidskrift, 2000)
Den värsta influensa världen har upplevt var den så kallade Spanska sjukan. Den slog till med full kraft hösten 1918 då första världskriget gick in i sitt slutskede. Aldrig senare har ett influensavirus uppträtt med en sådan plötslig aggressivitet och med så ödesdigra konsekvenser. Man räknar med att mer än 20 miljoner människor jorden runt dukade under i sjukdomen. I Sverige lade influensan nära 40.000 i en för tidig grav. Särskilt svårt drabbades Norrland. Det här är berättelsen om spanska sjukans väg till Sverige och Hälsingland sommaren och hösten 1918. Fokuseringen ligger på sjukdomens förlopp i Söderhamnsbygden, speglad genom lokala media och genom medicinskt ansvariga läkares rapportering till medicinalstyrelsen. Bilden av influensans omfattning och spridning i Hälsingland har därtill infogats i ett större sammanhang - den rådande europeiska krigssituationen i Europa.