En metod att studera sociala, psykologiska och sexuella konsekvenser av gynekologisk cancer hos kvinnor och deras partner - Lalos, Ann (Socialmedicinsk tidskrift, 2000)
I denna artikel presenteras en tvärvetenskaplig metod för att studera sociala, psykologiska och sexuella konsekvenser av gynekologisk cancer. Under en period av 1-1,5 år intervjuades kvinnor med cervix- och corpuscancer vid tre tillfällen och deras partners vid två. Som ett komplement till de semistrukturerade intervjuerna användes symtomcheck-listor, Beck Depression lnventory för att mäta grad av dysfori och depression, lnterview Schedule of Social lnteraction som kartlägger socialt nätverk, personlighets-inventoriet Karolinska Scales of Personality samt Locus of Control som mäter grad av kontrollförlust. Medicinska data kartlades genom uppgifter från patientjournaler och enkäter. Sålunda kombinerar denna studiedesign både kvalitativa och kvantitativa forskningsmetoder. För att rehabilitering efter gynekologisk cancer ska bli så optimal som möjligt måste hänsyn tas till patientens hela livssituation. Patienten/partnern/paret behöver, på ett adekvat sätt, informeras, förberedas och vägledas inför sjukdomens förlopp och behandlingens konsekvenser. För detta krävs ny och fördjupad kunskap om de sociala, psykologiska och sexuella konsekvenserna av sjukdom och behandling. Svårigheter och möjligheter med den valda undersökningsdesignen belyses i artikeln.