Förväntningar och framtidsperspektiv - om levertransplantation ur ett föräldraperspektiv - Bergdahl Wikman, Eva (Socialmedicinsk tidskrift, 2000)
Levertransplantation är en komplicerad och livslång behandling för att rädda barn och ungdomar med livshotande leversjukdom från döden. I artikeln redovisas resultat från en intervjuundersökning gjord vid Huddinge sjukhus, "Levertransplantation på barn och ungdomar. Behandlingens inverkan på livssituationen ur ett föräldraperspektiv". Behandlingen ställer stora krav på föräldrarna såväl före som efter transplantationen. Många föräldrar har överraskats av de svårigheter de mött i vardagslivet, efter transplantationen. Allvarliga medicinska komplikationer, beteendeförändringar och kognitiva problem är vanliga hos barnen. Oron över barnets nuvarande och framtida hälsa utgör en kronisk stressar. Bristande kunskap och förståelse för barnets behov hos personal i bl a förskola och skola försvårar situationen. Föräldrarnas erfarenheter visar på stora behov av utvecklingsarbete.