Samverkan för akutmottagningens mångbesökare: Hur samverkar kommunens socialtjänst och den landstingsbedrivna sjukvården för en gemensam patient/klientgrupp? - Johanson, Ingrid; Hansagi, Helen; Olsson, Mariann (Socialmedicinsk tidskrift, 2000)
Patienter som söker den somatiska akutmottagningen vid upprepade tillfällen har ofta problem av både medicinsk, psykiatrisk och psykosocial natur. Hur tillämpas helhetssynen för dessa patienter? I syfte att kartlägga samverkansmönstren undersöktes alla kontakter som enligt befintlig dokumentation togs med och för patienter som parallellt hade kontakt såväl med hälso- och sjukvården som med socialtjänsten. Resultatet visar att om samverkan över huvudtaget ägde rum så var det för de äldre patienterna. Samverkan analyseras med hjälp av Arnkils modell över gränssystemens betydelse i det sektoriserade välfärdssamhället. Slutsatsen blir att gränssystemen mellan olika närmiljöer/vårdgivare och patienten inte används för en sådan dialog över gränserna som skulle kunna underlätta ett gott och varaktigt behandlingsresultat.