Skaraborg! Pionjär inom folkhälsoområdet - Isacsson, Sven-Olof (Socialmedicinsk tidskrift, 2025)
År 1973 kontaktades jag av representanter för hälso-och sjukvårdsledningen i Skaraborgs län. Man behövde en hälsovårdsöverläkare för att bygga upp den förebyggande hälsovården i länet. Det skulle bli det sista steget i en närmast total omstrukturering av hälso-och sjukvårdssystemet. Efter många turer flyttade jag och familjen till Skövde. Under de kommande åren efter 1974 var jag ansvarig för att med kompetenta medarbetare skapa en för Sverige unik förebyggande hälsovård i ett helt län. Det lade grunden för mitt fortsatta yrkesliv. Vi visade att forskning kan tillämpas storskaligt bara man får chansen. Det fick vi i Skaraborg. Min berättelse handlar om hur jag själv ”råkade” bli litet av en pionjär inom området prevention i praktiken. Den kan ses som ett exempel på hur till synes obetydliga händelser kan få stor betydelse i det långa loppet. Ungefär som vingslaget av en fjäril på ena sidan jordklotet kanske åstadkommer en storm på andra sidan. Men hur hade någon i Skaraborg fått idén till den djärva hälsoplan som man beslutade genomföra vid landstingsmötet 1971?