Implementering av hälsofrämjande arbetsplatsprogram i vård och omsorgsorganisationer: - erfarenheter av HAK-projektet i Östergötland. - Söderberg, Elsy (Socialmedicinsk tidskrift, 2000)
HÄLSA - ARBETSLIV- KVINNOLIV (HAK) är ett projekt, som drivs i samarbete mellan Folkhälsoinstitutet och fem län i form av lokala projekt på en mängd arbetsplatser. Projektet genomförs under åren 1997 till och med 2000. De kunskaper som projektet ger avses att användas i det fortsatta hälsofrämjande arbetet - på de berörda arbetsplatserna och av Folkhälsoinstitutet. Utvecklingsarbetet i Östergötlands län har utformats genom tre lokala arbetsplatsprogram vid Lasarettet i Motala, Finspångs kommun och Norrköpings kommun. På arbetsplatserna ingår undersköterskor, sjuksköterskor och vårdbiträden som arbetar nära varandra i vardagen. Arbetet i projektet har organiserats i basgrupper baserade på befintliga arbetslag. Arbetet i basgrupperna domineras av ett självstyrande och undersökande arbetssätt. Grupperna ansvarar för sina målsättningar. De resultat som kommer fram i basgruppernas arbete diskuteras i tvärgrupper för reflektion, erfarenhetsutbyte och i möten med berörda chefer. På denna grund utformas sedan handlingsprogram för det hälsofrämjande arbetet. Därpå följande fas utgörs av själva genomförandet. Arbetsformerna i projektet pekar fram mot behov av ett ständigt pågående utvecklingsarbete med syfte att låta kvinnor komma till tals om sin hälsa och sätta egna mål för sin hälsoutveckling. De roller som politiker och beslutsfattare kan inta har emellertid en betydande inverkan när det gäller att arbeta för en integration av det hälsofrämjande arbetet på policy- och förutsättningsnivå (1).