Vård- och biståndskonsumtion i fyra kommuner i södra Bohuslän före och efter psykiatrireformen - Carlsson, Ingrid; Frederiksen, Svend Otto (Socialmedicinsk tidskrift, 2000)
Som ett led i uppföljning och utvärdering av psykiatrireformen i södra Bohuslän har en undersökning genomförts av de psykiskt funktionshindrades kontakter med psykiatri, övrig länssjukvård och socialtjänst före och efter reformen. Deras kontakter med den slutna psykiatriska vården var i stort sett oförändrad medan kontakterna med den öppna psykiatriska vården hade ökat, framförallt kontakterna med omvårdnadspersonal och paramedicinsk personal. Insatserna från socialtjänsten hade ökat såväl till antal som till ett mer varierat innehåll. De ökade kontakterna med den öppna psykiatriska vården och socialtjänsten är med största sannolikhet en konsekvens av psykiatrireformen. Samverkan mellan psykiatrin och socialtjänsten beskrivs som positiv men primärvården bör i större utsträckning engageras i samarbetet kring de psykiskt funktionshindrade och deras situation.