Personlig sårbarhet, personlighet och psykopatologiska störningar - Perris, Carlo (Socialmedicinsk tidskrift, 2000)
Tillkomsten av nya klassifikationssystem har bidragit till att göra de psykiatriska diagnoserna mera tillförlitliga. Samtidigt är dessa system inte till någon stor hjälp när det gäller att belysa de mekanismer som kan ligga bakom de olika störningarnas uppkomst, eller vad som underhåller dem, så att en ändamålsenlig behandling kan planeras. Uppmärksamhet bör istället riktas på mera komplexa modeller, fokuserade på individuell sårbarhet. Inom ramen för dessa modeller tillmäts utvecklingen av normala och abnorma personlighets karakteristika en stor betydelse. En kon sekvent bedömning av en patients eventuella personlighetsproblematik är särskilt relevant både för att den genomsyrar alla andra psykiska störningar och för att den inverkar (oftast menligt) på resultatet av de behandlingar som ges.