Arbete, hälsa och ohälsa - om begrepp och samband utifrån tjugo kvinnors erfarenheter - Carlstedt, Gunilla; Forssén, Annika (Socialmedicinsk tidskrift, 2000)
Nedanstående artikel är en sammanfattning av författarnas gemensamma avhandling. I studien beskrivs och diskuteras innehållet i tjugo kvinnors livslånga arbete, betalt och obetalt, och hur de mått i förhållande till detta. Även kvinnornas livsvillkor och livssituationer i övrigt sätts i relation till hälsa och ohälsa. Undersökningen, som bygger på kvalitativ metod, har väckt frågor kring innehåll och definitioner av begrepp såsom arbete och tid liksom vad det innebär att vara frisk respektive sjuk. För flertalet kvinnor gällde att arbetslivet, det obetalda inräknat, omfattade långt mer än vad vi vanligen menar med begreppet "aktivt arbetsliv". Många har även upp i hög ålder haft dagliga (och nattliga) arbetsuppgifter, framför allt när det gäller praktisk omsorg och ansvar för andra. Samhällets organisation har gjort det svårt för kvinnor med barn att förvärvsarbeta. En viktig lärdom är att kvinnors erfarenhet från barnafödandet påverkar deras psykiska och fysiska hälsa livet ut. En allmän slutsats är att i samhället rådande, men föränderliga, normer om hur kvinnor bör vara och och vad kvinnor bör göra har haft stor betydelse för kvinnors hälsa.