Stöd till små och mindre kända handikappgrupper - Olauson, Anders (Socialmedicinsk tidskrift, 1999)
En familj som får ett barn med funktionshinder hamnar i en svår situation. Kunskap, kraft och tid räcker inte till. Särskilt svårt blir det för familjen om barnets diagnos inordnas i den grupp som har kommit att kallas "små och mindre kända handikappgrupper’’. I nedan beskrivna projekt (genomfört vid Ågrenska i Hovås med stimulansbidrag från Socialstyrelsen) har olika aktiviteter genomförts, alla för att belysa olika delar av den värld som familjen till ett barn med en ovanlig diagnos möter. Det är inte enbart barnet som har en ovanlig diagnos som påverkas utan vardagslivet för alla familjemedlemmar, då även inräknat mor- och farföräldrar, förändras. Målsättningen var att finna adekvata aktiviteter som kan ge de inblandade en förbättrad situation och få en möjlighet till att själva kunna hantera de nya förutsättningarna. Ingen vill vara beroende av hjälp från olika samhällsfunktioner, utan alla vill kunna inrikta sitt liv efter de värderingar som man finner väsentliga för ett fullgott liv.