Cochleaimplantat på döva barn: - en psykosocial uppföljningsstudie - Preisler, Gunilla; Ahlström, Margareta; Tvingstedt, Lena (Socialmedicinsk tidskrift, 1999)
Hur fungerar ett dövt barn som har erhållit ett cochlea implantat och hur fungerar omgivningen i relation till barnet? Finns det förhållanden i omgivningen som kan anses främja barnets utveckling mer än andra och vilka är dessa? Kan man säga att ett dövt barn har nytta av ett cochlea implantat (i fortsättningen förkortat Cl) och i så fall på vilket sätt och i vilka situationer? Motfrågan blir då: Finns det barn som ej verkar dra nytta av ett Cl och i så fall på vilket sätt och i vilka situationer? Resultaten av videoobservationer av tjugotvå döva barn, samt intervjuer med deras föräldrar och förskolepersonal samt av medlemmarna i de två opererande teamen redovisas.