Socialmedicin för säkerhets skull 1954 - 2024: Del 2: WHO – Safe Communities - Jansson, Bjarne; Sundström, Moa (Socialmedicinsk tidskrift, 2025)
Det bedömdes viktigt att sprida erfarenheterna från Skaraborg även internationellt. Därför inbjöds aktiva inom området till en första konferens år 1989 i Stockholm. Ett manifest ”Safe Community” framtogs. Det resulterade i återkommande konferenser globalt. Institutionen blev utsett till ett WHO Collaborating Centre on Community Safety Promotion. Flera Affiliate Centres inrättades för kvalitetssäkring och certifiering av kommuner som arbetade i enlighet med Falköpingsmodellen. I och med spridningen internationellt behövdes utbildningsinsatser för de lokalt ansvariga. Ett master-program startades därför upp för att tillgodose detta behov. Som komplement startades även master-program i hälsoekonomi och medicinsk säkerhet samt två forskarkurser i metodik.