Orden som beskriver? Om språkbruk på det reformerade psykiatriområdet - Sandlund, Mikael; Markström, Urban (Socialmedicinsk tidskrift, 1999)
Psykiatrireformen (1) innebar bl a ett förtydligande av ansvarsgränserna mellan landstingspsykiatrin och kommunernas socialtjänst. Psykiatriutredningen (2) som låg till grund för lagändringarna betonade ett socialpsykiatriskt arbetssätt. 1.2 miljarder kronor avsattes för att stimulera metodutveckling och start av projekt främst i syfte att utöka vård och seviceutbudet för de personer som till följd av sin psykiska störning har allvarliga sociala konsekvenser i sina liv. Många verksamheter har uppstått (3,4), samverkan mellan olika aktörer förefaller också att ha intensifierats. Författarna är engagerade i en rad utvärderingar av psykiatrireformens utfall, och vi har i dessa sammanhang kommit att notera det stora behov som uppstår av att finna nya begrepp och benämningar inom psykiatriområdet. Både vad gäller den grupp i befolkningen som insatserna vänder sig till, och den personal och de verksamheter som förmedlar insatserna. Vi vill ge några exempel på modernt social-psykiatriskt språkbruk och diskutera vad detta språkbruk kan betyda.