Klimatkrisen - vår oförmåga att hantera en stor omställning - Laestadius, Staffan (Socialmedicinsk tidskrift, 2025)
Mänskligheten driver för närvarande planeten mot en global temperaturhöjning i intervallet 2,2 – 3,5°C - den högsta på tre miljoner år - samtidigt som många i forskarvärlden menar att vi borde sträva efter att landa på högst 1°C. Åtgärderna för att hantera denna skenande klimatkris är ännu försumbara i förhållande till problemets storlek. En ny världsbild om planetens finita karaktär måste bryta den största kognitiva dissonansen i mänsklighetens historia för att skapa acceptans för den omställning som väntar. Diskrepansen mellan en snabbt ökande planetkris å ena sidan och de högst marginella åtgärder till anpassning och krisbekämpning som faktiskt vidtas, globalt såväl som nationellt, har konsekvenser för individers hälsa men i förlängningen också på det moralisk-etiska planet. Går vi mot en tilltagande kultur- och samhällsupplösning i takt med att klimatkrisen fördjupas?