Rättvis omställning: Individuella konsumtionsval, Naturens rättigheter & Ecocid, Nerväxt och Ekologiska maskuliniteter i slutet av Antropocene - Hultman, Martin (Socialmedicinsk tidskrift, 2025)
Trots att kunskapen om det planetära nödläget erkänts och manifesterats i länder med över en miljard människor sedan några år tillbaka – så har samtalet om vilken samhällstransformation som verkligen krävs i detta tillstånd knappt startat. Istället för diskussioner om förändrad lagstiftning, skiftad ekonomisk logik och ny sorts maktfördelning så domineras samtalet i Sverige av ekomoderna lösningar för att fortsätta grönmåla industrisamhället. I denna artikel skisserar jag konturerna till tre lösningar (Naturens rättigheter, Nerväxt och Ekologiska maskuliniteter) på allvar skulle transformera vårt industrimoderna samhälle för att kunna hantera det planetära nödläget.