Den goda döden - finns den? - Qvarnström, Ulla (Socialmedicinsk tidskrift, 1999)
Ulla Qvarnström belyser i denna artikel dödsbegreppet utifrån tre olika perspektiv: den intrapersonliga döden, den interpersonliga döden och den opersonliga döden. Hon framhåller också att de teoretiska kunskaper och de praktiska erfarenheter som utvecklats inom tanatologin under senare hälften av detta år hundrade har skapat förutsättningar för att en god död skall kunna tillgodoses. Hennes svar på frågan om den goda döden finns är ett obetingat JA och hon framhåller att nästa århundrade bör inledas med en integrering av den tanatologiska kunskapen i den svenska sjukvårdsorganisationen.