I dödens närhet - en tillbakablick - Stalfelt, Ann Marie (Socialmedicinsk tidskrift, 1999)
För 35 år sedan var begreppet en god död inte präglat. Okunnigheten om terminal vård var stor inom sjukvården och att tala om döden var närmast tabu. Genom åren har en utveckling skett mot bättre insikt och ökade kunskaper om vilka behov som föreligger hos patienter och personal vid vård av döende patienter. En historisk tillbakablick över den palliativa medicinens framväxt ges av.