Fokusgrupper - historik, struktur och tillämpning - Tillgren, Per; Wallin, Eva (Socialmedicinsk tidskrift, 1999)
Fokusgrupper kan beskrivas som en form av gruppintervju kring en särskild frågeställning. Under 1990-talet har fokusgruppsmetodiken fått ett genombrott och en bred tillämpning inom ett flertal discipliner och är idag en väl etablerad vetenskaplig forskningsmetod som praktiseras runt om i världen. Syftet med denna artikel är att närmare beskriva fokusgruppsmetodens historiska utveckling, dess vetenskapliga referensram, metodikens grundläggande innehåll och beståndsdelar samt ge exempel på dess tillämpning. Vår egen erfarenhet baseras dels från undervisning om fokusgruppsmetoden i forskarutbildningen vid Karolinska Institutet och från praktikerutbildning (främst hälsoplanerare inom Stockholms läns landsting), samt dels i från att använda metoden i egna forskningsprojekt.