Norbert Elias och sänkningen av skamtröskeln - Starrin, Bengt (Socialmedicinsk tidskrift, 2020)
Året är 1939. Ett mörkt år. Då bryter andra världskriget ut. Hitler invaderar Polen den första september. Dagen innan omkommer 18 personer då brospannet till Sandöbron över Ångermanälven rasar. Men det hände också bra saker som lagstadgad rätt till två veckors semester och att jazzdiggarna kunde gotta sig åt att Duke Ellington gästade Sverige med flera bejublade konserter. Men 1939 är också det år då den tyskfödde sociologen Norbert Elias gav ut sitt mastodontverk om Civilisationsprocessen och som hyllats som en milstolpe i den sociologiska forskningen.