Kuratorns roll i vårdens moraliska ekonomi - en kritisk analys av det reproduktiva arbetets värdering - Selberg, Rebecca (Socialmedicinsk tidskrift, 2022)
Genom att ställa hälso- och sjukvårdskuratorns uppdrag i relation till det som feministiska och marxistiska forskare kallat ”vårdens moraliska ekonomi” bidrar artikeln till att fördjupa förståelsen av kuratorns betydelse i samhällets reproduktiva sfär. Begreppet ”vårdens moraliska ekonomi” syftar på de ”bindningar och skyldigheter” som mer än själva anställningskontraktet formar de vårdande professionernas engagemang. Det är i den moraliska ekonomin som de grundläggande normerna ryms, om hur vi bör handla i en given kontext. Det är också här som legitimitet och lojalitet etableras och förhandlas. När dessa normer utmanas rubbas också förtroendet mellan, exempelvis, professionen och organisationen eller den enskilda anställda och ledningen. Artikeln kan bidra till analyser av såväl betydelsen av som svårigheterna med en stark kuratorsprofession inom sjukvården.