Kost för minskad inflammation – Autoimmuna protokollet (AIP) - Hultén, Karl; Norman, Anna-Maria (Socialmedicinsk tidskrift, 2021)
Autoimmuna protokollet (AIP) har under de senaste tio åren vuxit till en global rörelse. Otaliga personer som lever med autoimmun sjukdom och kronisk inflammation delar med sig av sina berättelser om livsomvälvande symtomlindring och i vissa fall fullständig symtomfrihet. AIP kallas också autoimmun paleokost eller autoimmun kost och är i grunden en vidareutveckling av paleolitisk kost (paleo- eller stenålderskost). Det betyder att den främst är baserad på de livsmedel som vi människor är evolutionärt anpassade till. Basen i kosten är rena råvaror i form av grönsaker, rotfrukter, kött, fisk, fågel och frukt. I dagsläget finns en handfull kliniska studier som visat mycket lovande resultat, men framför allt finns mycket omfattande beprövad erfarenhet av kostens effekt både från gruppinterventioner och individuell rådgivning. I den här artikeln beskriver vi våra erfarenheter av praktiskt arbete med patienter, den praktiska tillämpningen och den kliniska forskning som finns.