Patientorganisationer som företräder riskgrupper under covid-19-pandemin - Förändringar i organisation och relation till andra aktörer - Hjorth, Elin; Gabrielsson, Hanna; Pohlkamp, Lilian; Walllin, Viktoria (Socialmedicinsk tidskrift, 2021)
Under covid-19-pandemin, skedde stora förändringar i svenska samhället, förändringar som även påverkade de patientorganisationer som företräder personer med extra utsatt risk vid smitta. Patientorganisationer har en roll i utformningen av svensk sjukvårdspolitik, utöver att även fungera som en servicefunktion för sina medlemmar. Det har dock diskuterats vilken förmåga patientorganisationerna har att anpassa sig efter förändringar i samhället. Den akuta inledande fasen av covid-19-pandemin har studerats i denna studie och hur pandemin påverkat patientorganisationers relation till medlemmar, andra aktörer och stat. Ledande representanter för fem patientorganisationer som företräder personer i riskgrupp för covid-19 intervjuades. Studien visar att patientorganisationer var snabba med att göra omstruktureringar i organisationen för att möta nya akuta behov. Bland annat skapades nya aktiviteter för medlemmar, stadgar ändrades och samarbetskanaler med andra organisationer intensifierades för politisk påverkan.