Hundra år sedan spanska sjukans härjningar - Starrin, Bengt (Socialmedicinsk tidskrift, 2020)
För 100 år sedan härjade den spanska sjukan som tog död på uppskattningsvis över 50 miljoner människor. En tredjedel av jordens befolkning smittades. I Sverige dog över 37 000. Sjukan började på våren 1918 och ebbade ut 1920 med bara några enstaka fall de följande åren. Det var framförallt yngre personer som drabbades. Spanska sjukan föregicks av mycket svåra tider. Första världskriget under åren 1914-1918. I Sverige hungersnöd, svält och kravaller under 1916 och 1917.